czwartek, 3 października 2013

Szybki jesienny deser

Właściwie to powinienem nazwać ten post "marzenie z dzieciństwa". Moja mama często piekła ciasto
drożdżowe z kruszonką. Mnie oczywiście najbardziej smakowała kruszonka i marzyłem o cieście z kruszonki. Zatem znany i popularny przepis na szybki deser, a może ciasto, z jabłek i kruszonki.

Składniki

  1. Około 1 kg jabłek lub śliwek lub trochę jednego i trochę drugiego
  2. 6 łyżek mąki
  3. 4 łyżki masła
  4. 4 łyżki cukru
  5. 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie

Jabłka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Pokrojone jabłka wrzucamy do formy, w której będziemy piekli ciast. Posypujemy 1 łyżką cukru i cynamonem.


Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy masło (masło prosto z lodówki) oraz cukier i nożem kroimy i mieszamy ze sobą składniki. Następnie zagniatamy składniki w taki jednak sposób, żeby je ze sobą połączyć, ale żeby powstały małe grudki ciasta.

Grudkami tymi - kruszonką - przykrywamy jabłka i wstawiamy całość do pieca. 


Pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 35 minut.




SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz