swoboda co do składników. Dziś polecam zapiekankę z ryżu i kiełbasy.
Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 1 pęto kiełbasy cienkiej
- 1 por
- 1 jajko
- 1 gęsta śmietana 18%
- 1 szklanka rosołu (może być z kostki)
- 15 dkg startego, żółtego sera
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Na początku gotujemy ryż.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w talarki kiełbasę i po chwili dodajemy pokrojonego w talarki pora. Dusimy kilka minut.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy ugotowany ryż. Wlewamy pół szklanki rosołu i mieszamy. Odstawiamy.
W misce mieszamy pozostałą część rosołu, śmietanę oraz jajko. Dodajemy pieprz oraz starty na grubych oczkach ser. Mieszamy.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy ryż z kiełbasą i porem i całość zalewamy przygotowanym z rosołu, śmietany, jajka i sera sos.
Delikatnie poruszamy widelcem, żeby sos wszedł w każde miejsce i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 45 minut.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz