wtorek, 1 października 2013

Zapiekanka z kiełbasą

Zapiekanka zawsze jest hitem. Wszyscy lubią zapiekanki i zawsze się udają. Co najważniejsze, jest dużo
swoboda co do składników. Dziś polecam zapiekankę z ryżu i kiełbasy.

Składniki

  1. 1 szklanka ryżu
  2. 1 pęto kiełbasy cienkiej
  3. 1 por
  4. 1 jajko
  5. 1 gęsta śmietana 18%
  6. 1 szklanka rosołu (może być z kostki)
  7. 15 dkg startego, żółtego sera
  8. olej
  9. sól
  10. pieprz
Przygotowanie

Na początku gotujemy ryż. 

Na patelni podsmażamy pokrojoną w talarki kiełbasę i po chwili dodajemy pokrojonego w talarki pora. Dusimy kilka minut.


Zdejmujemy z ognia i dodajemy ugotowany ryż. Wlewamy pół szklanki rosołu i mieszamy. Odstawiamy.

W misce mieszamy pozostałą część rosołu, śmietanę oraz jajko. Dodajemy pieprz oraz starty na grubych oczkach ser. Mieszamy.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy ryż z kiełbasą i porem i całość zalewamy przygotowanym z rosołu, śmietany, jajka i sera sos. 


Delikatnie poruszamy widelcem, żeby sos wszedł w każde miejsce i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 45 minut.



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz