Potrzebne będą tylko trzy składniki: maliny, cukier i serek mascarpone.
Zasadniczo są dwie wersje przygotowywania tego deseru.
Jedna elegancka, wymagająca nieco więcej czasu i druga, taka na co dzień.
Składniki
- Porcja malin (jedno pudełeczko)
- 1 serek mascarpone
- Cukier puder - ilość zależna od kwaśności malin i naszych upodobań.
Przygotowanie
Po pierwsze trzeba maliny umyć i nieco odsączyć po umyciu. Najlepiej wsypać maliny na durszlak, spłukać
pod bieżącą woda i zostawić na kilkanaście minut w celu odsączenia wody.
Teraz maliny wrzucamy do jakiegoś wyższego garnka, dodajemy cukier puder i miksujemy blenderem.
Po miksowaniu można całą zawartość wrzucić na durszlak i za pomocą drewnianej pałki przetrzeć, aby pozbyć się nasionek. Oczywiście jest to opcja tylko dla wytrwałych.
Do zmiksowanej masy malinowej dodajemy serek mascarpone i bardzo dokładnie miksujemy.
Kiedy uzyskamy już gładką masę, przekładamy zawartość do naczyń, w których będziemy ten deser podawali i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz