czwartek, 25 lipca 2013

Deser z malin i mascarpone

Czas na szybki deser na gorące dni, który z całą pewnością zachwyci "tę jedyną".
Potrzebne będą tylko trzy składniki: maliny, cukier i serek mascarpone.
Zasadniczo są dwie wersje przygotowywania tego deseru.
Jedna elegancka, wymagająca nieco więcej czasu i druga, taka na co dzień.

Składniki

  1. Porcja malin (jedno pudełeczko)
  2. 1 serek mascarpone
  3. Cukier puder - ilość zależna od kwaśności malin i naszych upodobań.
Przygotowanie

Po pierwsze trzeba maliny umyć i nieco odsączyć po umyciu. Najlepiej wsypać maliny na durszlak, spłukać
pod bieżącą woda i zostawić na kilkanaście minut w celu odsączenia wody.
Teraz maliny wrzucamy do jakiegoś wyższego garnka, dodajemy cukier puder i miksujemy blenderem.
Po miksowaniu można całą zawartość wrzucić na durszlak i za pomocą drewnianej pałki przetrzeć, aby pozbyć się nasionek. Oczywiście jest to opcja tylko dla wytrwałych.
Do zmiksowanej masy malinowej dodajemy serek mascarpone i bardzo dokładnie miksujemy.














Kiedy uzyskamy już gładką masę, przekładamy zawartość do naczyń, w których będziemy ten deser podawali i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz