środa, 24 lipca 2013

Pomidorowa na ostro

Pomidorowa to wciąż najpopularniejsza polska zupa, a w konsekwencji zupa posiadająca tysiące odmian.

Ja też robię tę zupę na wiele sposobów. Dziś proponuję pomidorówkę na bazie świeżych pomidorów, papryki ostrej, odrobiny czosnku i oczywiście suszonych pomidorów oraz oregano.
Przepis nie jest zbyt wymagający, ale oczywiście zajmuje nieco więcej czasu niż pomidorowa z papierka.

Składnik potrzebne do przygotowania:

  1. 3 duże pomidory
  2. 1 duża marchewka
  3. 1 pietruszka (korzeń)
  4. kawałek selera
  5. 1 ząbek czosnku
  6. 1 papryczka chili
  7. kilka suszonych pomidorów w oleju
  8. 2 litry rosołu lub wywaru z warzyw lub wody (może być wywar z kostki)
  9. cukier (1 łyżeczka)
  10. sól
  11. 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  12. oregano suszone
  13. 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu
  14. zielona pietruszka
Przygotowanie

Zaczynamy od zagotowania wody do wyparzenia pomidorów. Pomidory wkładamy do naczynia - możemy zrobić nacięcie krzyżykowe na "czubku" pomidora" - i zalewamy wrzątkiem. Po kilkunastu sekundach, zalewamy pomidory zimną wodą, wyjmuje i następnie kroimy na ćwiartki. Usuwamy twarde części i zdejmujemy skórkę. Następnie kroimy w kostkę.
Garnek, w którym będziemy przygotowywali zupę, stawiamy na ogniu, wlewamy oliwę z suszonych pomidorów i wrzucamy pokrojone pomidory. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. 
W międzyczasie dodajemy odrobinę cukru oraz przecier pomidorowy.
Pomidory się smażą a my kroimy w kostkę paprykę chili oraz ząbek czosnku.

Następnie, zarówno paprykę jak i czosnek wrzucamy do garnka z pomidorami i mieszamy. 
Czosnek ma wywołać tylko odrobinę "niepokoju" w naszej zupie i dlatego dodaje go bardzo mało.
Teraz obieramy marchewkę, seler i pietruszkę i ścieramy na dużej tarce.
Starte warzywa dodajemy do pomidorów i smażymy przez chwilę. 
Teraz kroimy w paski kilka suszonych pomidorów i dodajemy do garnka z pomidorami i warzywami.
Smażymy jeszcze przez chwilę i zalewamy rosołem lub wywarem. Jeśli używamy wody, musimy dodać sól oraz ziele angielskie i listek laurowy.
Dodajemy oregano i gotujemy około 10 minut.
Następnie do miseczki wlewamy śmietanę oraz 1 łyżkę wazową gorącej zupy i dokładnie mieszamy a następnie wlewamy do zupy jednocześnie mieszając zupę.
Zieloną pietruszkę myjemy, suszymy i siekamy a następnie dodajemy do zupy już na talerzach.

Zupę możemy podawać z makaronem, ryżem lub groszkiem ptysiowym. Można też podawać samodzielnie oczywiście koniecznie z uśmiechem.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz