nie wymaga zbyt dużego czasu. Co najważniejsze, łatwo tworzyć różne jego wariacje. Risotto ze szpinakiem.
Składniki
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 1 kg szpinaku
- 150 g. twardego, koziego sera
- kawałek sera żółtego
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- pomidory suszone w oleju - 5-6 sztuk
- sól
- pieprz lub chilli
- 2 szklanki rosołu
Szpinak obieramy i dokładnie myjemy oraz suszymy. Na patelnię wlewamy oliwę z pomidorów suszonych oraz posiekany czosnek i smażymy przez kilka sekund. Wrzucamy szpinak i dusimy przez kilka minut.
Na drugą patelnię wlewamy pozostałą część oleju, wrzucamy pokrojoną w małą kostkę cebulę oraz płatki chilli oraz pokrojone w paski suszone pomidory i smażymy przez 3-4 minuty. Wrzucamy ryż i smażymy przez kilkanaście sekund. Olej powinien dokładnie oblepić ryż. Następnie zalewamy wszystko połową rosołu i dusimy na małym ogniu. Dolewamy rosołu w miarę potrzeb.
Następnie wkładamy szpinak oraz oba starte na tarce o grubych oczkach sery i mieszamy. Dusimy jeszcze przez 3 minuty.
Podajemy zaraz po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz