środa, 25 września 2013

Risotto ze szpinakiem

Proste i bardzo smaczne danie z ryżu, szpinaku i koziego sera. Jest stosunkowo proste do przygotowania i
nie wymaga zbyt dużego czasu. Co najważniejsze, łatwo tworzyć różne jego wariacje. Risotto ze szpinakiem.

Składniki

  1. 1 szklanka ryżu do risotto
  2. 1 kg szpinaku
  3. 150 g. twardego, koziego sera
  4. kawałek sera żółtego
  5. 1 czerwona cebula
  6. 3 ząbki czosnku
  7. pomidory suszone w oleju - 5-6 sztuk
  8. sól
  9. pieprz lub chilli
  10. 2 szklanki rosołu
Przygotowanie

Szpinak obieramy i dokładnie myjemy oraz suszymy. Na patelnię wlewamy oliwę z pomidorów suszonych oraz posiekany czosnek  i smażymy przez kilka sekund. Wrzucamy szpinak i dusimy przez kilka minut.
Na drugą patelnię wlewamy pozostałą część oleju, wrzucamy pokrojoną w małą kostkę cebulę oraz płatki chilli oraz pokrojone w paski suszone pomidory i smażymy przez 3-4 minuty. Wrzucamy ryż i smażymy przez kilkanaście sekund. Olej powinien dokładnie oblepić ryż. Następnie zalewamy wszystko połową rosołu i dusimy na małym ogniu. Dolewamy rosołu w miarę potrzeb.

Następnie wkładamy szpinak oraz oba starte na tarce o grubych oczkach sery i mieszamy. Dusimy jeszcze przez 3 minuty.



Podajemy zaraz po przygotowaniu.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz