Składniki
- 4 porcje królika
- 1 lampka białego półwytrawnego wina (opcja)
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 szklanka rosołu
- majeranek
- tymianek
- cząber
- sól
- pieprz
- olej
- śmietana
Przygotowanie
Królik myjemy i suszymy oraz posypujemy delikatnie solą i pieprzem.
Następnie mięso podsmażamy na oleju z obu stron.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, i wrzucamy do królika. Dusimy przez około 3 minut. Wlewamy wino i doprowadzamy do jego odparowania.
Po upływie tego czasu zalewamy królika rosołem i dusimy około 30 minut.
Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Po upływie 30 minut, starte warzywa dodajemy do królika i ewentualnie uzupełniamy płyn. Dodajemy zioła i dusimy jeszcze około 10 minut.
Wyjmujemy królika i dodajemy do warzyw śmietanę. Dokładnie mieszamy. Możemy zagęścić sos mąką.
Podajemy na gorąco z ziemniakami puree.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz