sobota, 7 września 2013

Królik z warzywami

Doskonałe i do tego zdrowe mięso. Łatwe w przygotowaniu. Po prostu idealne - to królik. I z tego królika oraz włoszczyzny zrobimy fantastyczny obiad - królik w warzywach ze śmietaną.

Składniki

  1. 4 porcje królika
  2. 1 lampka białego półwytrawnego wina (opcja)
  3. 2 marchewki
  4. kawałek selera
  5. 1 pietruszka
  6. 1 cebula
  7. 1 szklanka rosołu
  8. majeranek
  9. tymianek
  10. cząber
  11. sól
  12. pieprz
  13. olej
  14. śmietana
Przygotowanie

Królik myjemy i suszymy oraz posypujemy delikatnie solą i pieprzem. 


Następnie mięso podsmażamy na oleju z obu stron. 
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, i wrzucamy do królika. Dusimy przez około 3 minut. Wlewamy wino i doprowadzamy do jego odparowania.


Po upływie tego czasu zalewamy królika rosołem i dusimy około 30 minut.

Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.


Po upływie 30 minut, starte warzywa dodajemy do królika i ewentualnie uzupełniamy płyn. Dodajemy zioła i dusimy jeszcze około 10 minut.


Wyjmujemy królika i dodajemy do warzyw śmietanę. Dokładnie mieszamy. Możemy zagęścić sos mąką.

Podajemy na gorąco z ziemniakami puree.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz