niedziela, 22 września 2013

Papryka z warzywnym nadzieniem

Dziś propozycja bezmięsna. Po prostu, papryka faszerowana ryżem i warzywami jakie mamy pod ręką.
Przygotowanie nie jest trudne, a danie jest wyśmienite.

Składniki

  1. 4 duże papryki czerwone
  2. 1 szklanka ryżu
  3. 1 mała cukinia
  4. 2 cebule
  5. 1 pomidor
  6. 1/2 kalafiora
  7. 1/2 brokuła
  8. sól
  9. suszone płatki chilli lub papryka ostra w proszku
  10. olej
  11. 2 jajka
  12. rosół - może być z kostki
  13. 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie

Zaczynamy od ryżu. DO garnka wlewamy rosół lub wodę i kostkę rosołową, dodajemy paprykę w proszku oraz koncentrat pomidorowy, a następnie gotujemy w tym ryż. Otrzymamy bardzo aromatyczny ryż, jako podstawę farszu.


W międzyczasie gotujemy kalafior oraz brokuł i po ugotowania rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na dość sporej ilości oleju. W trakcie smażenia dodajemy sól oraz płatki chilli. Smażymy jeszcze przez jakieś 2-3 minuty. Dzięki temu otrzymamy bardzo aromatyczny i dość ostry "sos", który wzbogaci smak potrawy. 


Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, a po chwili smażenia dodajemy obrany ze skóry i pokrojony w kostkę pomidor. Smażymy przez 3-5 minut.


Ryż wkładamy do dużej miski, dodajemy rozgnieciony kalafior oraz brokuł oraz pozostałe przesmażone warzywa. Bardzo dokładnie mieszamy.




Papryki przecinamy na połowę i myjemy. Do każdej połówki wkładamy farsz i ustawiamy w formie do pieczenia.


Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.

Podajemy na gorąco.



SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz