środa, 11 września 2013

Tarta z mięsem

Jak zwykle po gotowaniu rosołu, coś trzeba zrobić z mięsem i włoszczyzną. Dziś tarta z mięsem z rosołu
oraz smażonymi pieczarkami.

Składnik

Ciasto

  1. 2 szklanki mąki
  2. 1 jajko
  3. 100 g masła
  4. 2 łyżki gęstej śmietany
  5. sól
  6. majeranek
Farsz
  1. mięso i włoszczyzna z rosołu
  2. 1 jajko
  3. 50 dkg pieczarek
  4. 3 cebule
  5. olej
  6. sól
  7. pieprz
  8. tymianek
  9. majeranek
  10. zółty ser
Przygotowanie

Zaczynamy od ciasta. Mąkę przesiewamy na stolnice, dodajemy zimne masło i nożem siekamy masło razem z mąką. Następnie dodajemy jajko i ponownie siekamy a po chwili dodajemy śmietanę, sól oraz majeranek i szybko ugniatamy ciasto.




Ciasto odkładamy do lodówki.
Pieczarki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę i przesmażamy na patelni na dość dużym ogniu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek. Zmniejszamy ogień. Dodajemy tymianek, sól oraz pieprz. Dusimy przez 3-5 minut.


Mięso i włoszczyznę mielimy.


Do mięsa dodajemy przesmażone pieczarki i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jako oraz przyprawy i ponownie mieszamy. Doprawiamy do smaku.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkujemy na wielkość naczynia do pieczenia tarty. Naczynie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Układamy ciasto i na ciasto dodajemy przygotowany farsz. Całość posypujemy starty serem i wkładamy do piekarnika (180 stopni) na około 35-40 minut.


SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Sands Casino Resort | New York City's Best Casino
    Welcome to Sands 샌즈카지노 Casino Resort, New York's Newest Casino. Enjoy a world of excitement and หาเงินออนไลน์ gaming in an enchanting environment surrounded 제왕카지노 by

    OdpowiedzUsuń