poniedziałek, 16 września 2013

Orientalny schab z warzywami

Szybka, łatwa i niezwykle smaczna potrawa dla zabieganych, lubiących jednak, dobre jedzenie z nieco
orientalną, kokosową nutą.


Składniki

  1. Makaron świderki lub inny jaki lubimy.
  2. 4 kotlety schabowe
  3. 1 czerwona papryka
  4. 1 średnia cukinia
  5. 1 cebula 
  6. 3 ząbki czosnku
  7. 1 papryczka chilli
  8. kawałek imbiru
  9. krem kokosowy lub mleczko kokosowe
  10. olej sezamowy
  11. olej
  12. kurkuma
  13. zielona kolendra
  14. sól
Przygotowanie

Schab myjemy, suszymy i kroimy w małe kawałki.


DO garnka wlewamy odrobinę oleju sezamowego oraz trochę oliwy i podsmażamy mięso. Smażymy około 5 minut. W międzyczasie obieramy i kroimy cebulę w piórka i wrzucamy do mięsa. Następnie dodajemy posiekany czosnek, imbir 


oraz papryczkę chilli. Oczywiście imbir można zatrzeć na tarce lub zmielić malakserem.

Smażymy przez 3-5 minut.

Umytą paprykę oraz cukinię kroimy w słupki.




Smażymy przez chwilę i dodajemy krem kokosowy starty na tarce. Jeśli nie mamy kremu możemy dodać 3-4 łyżki mleczka kokosowego. Dodajemy kurkumę - odrobinę - i całość duśmy aż warzywa będą miękkie.



W tym samy czasie gotujemy makaron. 

Makaron wrzucamy do garnka ze schabem i warzywami oraz dodajemy posiekaną kolendrę i natychmiast podajemy.


SMACZNEGO!

2 komentarze: