orientalną, kokosową nutą.
Składniki
- Makaron świderki lub inny jaki lubimy.
- 4 kotlety schabowe
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cukinia
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- kawałek imbiru
- krem kokosowy lub mleczko kokosowe
- olej sezamowy
- olej
- kurkuma
- zielona kolendra
- sól
Przygotowanie
Schab myjemy, suszymy i kroimy w małe kawałki.
DO garnka wlewamy odrobinę oleju sezamowego oraz trochę oliwy i podsmażamy mięso. Smażymy około 5 minut. W międzyczasie obieramy i kroimy cebulę w piórka i wrzucamy do mięsa. Następnie dodajemy posiekany czosnek, imbir
oraz papryczkę chilli. Oczywiście imbir można zatrzeć na tarce lub zmielić malakserem.
Smażymy przez 3-5 minut.
Umytą paprykę oraz cukinię kroimy w słupki.
Smażymy przez chwilę i dodajemy krem kokosowy starty na tarce. Jeśli nie mamy kremu możemy dodać 3-4 łyżki mleczka kokosowego. Dodajemy kurkumę - odrobinę - i całość duśmy aż warzywa będą miękkie.
W tym samy czasie gotujemy makaron.
Makaron wrzucamy do garnka ze schabem i warzywami oraz dodajemy posiekaną kolendrę i natychmiast podajemy.
SMACZNEGO!
Danie wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdzięki :) i jest pyszne
OdpowiedzUsuń