poniedziałek, 2 września 2013

Jesienna zapiekanka

Kilka ziemniaków, papryka i jakieś grzyby, trochę żółtego i białego sera, i co tam jeszcze można znaleźć w
lodówce - i można robić zapiekankę.

Składniki

  1. 8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  2. 20 dkg pieczarek lub innych świeżych grzybów
  3. 1 cebula
  4. papryka ostra
  5. 1 pomidor
  6. 1 papryka
  7. kilka oliwek
  8. 20 dkg fasolki mamut
  9. ser mozzarella
  10. ser pleśniowy
  11. sól
  12. pieprz
  13. oregano
  14. tymianek
  15. szczypiorek
Przygotowanie

Gotujemy ziemniaki w mundurkach i odstawiamy do wystygnięcia. Gotujemy fasolkę mamut w lekko osolonej wodzie. Fasolka powinna być lekko twarda.

Obieramy pieczarki, kroimy w ćwiartki i smażymy na oleju na dość silnym ogniu. Po chwili dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i zmniejszamy ogień.









Paprykę oraz papryczkę chilli myjemy, kroimy na paski i wrzucamy na patelnię do grzybów. Pomidor obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy oliwki i dusimy przez kilka minut. Dodajemy odrobinę soli, tymianek oraz oregano. 

Ugotowaną fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię. Po chwili dodajemy szczypiorek i zdejmujemy z ognia.









Ugotowane ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy na plastry.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oliwy i układamy warstwę pokrojonych ziemniaków.

Na ziemniaki wkładamy przygotowane warzywa a następnie warzywa przykrywamy plastrami sera mozzarella.

Ponownie układamy warstwę ziemniaków i następnie plastry pleśniowego sera.



Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika - bez przykrycia - na 45 minut.



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz