lodówce - i można robić zapiekankę.
Składniki
- 8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 20 dkg pieczarek lub innych świeżych grzybów
- 1 cebula
- papryka ostra
- 1 pomidor
- 1 papryka
- kilka oliwek
- 20 dkg fasolki mamut
- ser mozzarella
- ser pleśniowy
- sól
- pieprz
- oregano
- tymianek
- szczypiorek
Przygotowanie
Gotujemy ziemniaki w mundurkach i odstawiamy do wystygnięcia. Gotujemy fasolkę mamut w lekko osolonej wodzie. Fasolka powinna być lekko twarda.
Obieramy pieczarki, kroimy w ćwiartki i smażymy na oleju na dość silnym ogniu. Po chwili dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i zmniejszamy ogień.
Paprykę oraz papryczkę chilli myjemy, kroimy na paski i wrzucamy na patelnię do grzybów. Pomidor obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy oliwki i dusimy przez kilka minut. Dodajemy odrobinę soli, tymianek oraz oregano.
Ugotowaną fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię. Po chwili dodajemy szczypiorek i zdejmujemy z ognia.
Ugotowane ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy na plastry.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oliwy i układamy warstwę pokrojonych ziemniaków.
Na ziemniaki wkładamy przygotowane warzywa a następnie warzywa przykrywamy plastrami sera mozzarella.
Ponownie układamy warstwę ziemniaków i następnie plastry pleśniowego sera.
Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika - bez przykrycia - na 45 minut.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz