środa, 4 września 2013

Gołąbki z ryżem i mięsem

Jedno z naszych ulubionych dań - gołąbki. Prosty przepis, niewiele składników - niestety trzeba poświęcić
na nie sporo czasu. Zdecydowanie warto. To danie dobre o każdej porze roku i o każdej porze dnia.

Składnik

  1. 1 duża, świeża kapusta
  2. 0,5 kg mięsa do zmielenia (ja użyłem piersi z indyka, ale może być dowolne mięso jakie nam odpowiada)
  3. 1 szklanka ryżu
  4. 2 cebule
  5. 1 pęczek koperku
  6. 2 szklanki rosołu lub wody
  7. olej do smażenia
  8. sól
  9. pieprz
Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania kapusty. Po pierwsze należy ja dokładnie opłukać, a następnie włożyć do dużego garnka (musi być przykryta wodą) i zalać wodą i postawić na ogniu. Gotować przez kilka minut. Kiedy liście zmiękną, należy delikatnie je zdejmować z główki kapusty w taki sposób, żeby nie popękały. Po zdjęciu liście należy przelać zimną wodą.
Teraz delikatnie ścinamy grubą część z każdego liścia.

Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie.
Mięso myjemy i mielimy. 


Na patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie mieszamy ze sobą mięso, cebulę oraz ryż. Dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku.

Tak przygotowany farsz nakładamy na środek każdego liścia i zawijamy.








Gołąbki układamy w garnku i wlewamy rosół. Stawiamy na ogniu, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu około 60-80 minut.


Podajemy na gorąco. Na bazie pozostałego z gotowania płynu możemy przygotować sos pomidorowy.
Potrzebujemy do tego odrobinę koncentratu pomidorowego, śmietanę oraz 1 łyżeczkę mąki.
Na gotujący płyn wrzucamy koncentrat, dokładnie mieszamy. Do śmietany wkładamy 1 łyżeczkę mąki, mieszamy i wlewamy do sosy intensywnie mieszając. Gotowe.



SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz