na nie sporo czasu. Zdecydowanie warto. To danie dobre o każdej porze roku i o każdej porze dnia.
Składnik
- 1 duża, świeża kapusta
- 0,5 kg mięsa do zmielenia (ja użyłem piersi z indyka, ale może być dowolne mięso jakie nam odpowiada)
- 1 szklanka ryżu
- 2 cebule
- 1 pęczek koperku
- 2 szklanki rosołu lub wody
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania kapusty. Po pierwsze należy ja dokładnie opłukać, a następnie włożyć do dużego garnka (musi być przykryta wodą) i zalać wodą i postawić na ogniu. Gotować przez kilka minut. Kiedy liście zmiękną, należy delikatnie je zdejmować z główki kapusty w taki sposób, żeby nie popękały. Po zdjęciu liście należy przelać zimną wodą.
Teraz delikatnie ścinamy grubą część z każdego liścia.
Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie.
Mięso myjemy i mielimy.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie mieszamy ze sobą mięso, cebulę oraz ryż. Dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku.
Tak przygotowany farsz nakładamy na środek każdego liścia i zawijamy.
Gołąbki układamy w garnku i wlewamy rosół. Stawiamy na ogniu, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu około 60-80 minut.
Podajemy na gorąco. Na bazie pozostałego z gotowania płynu możemy przygotować sos pomidorowy.
Potrzebujemy do tego odrobinę koncentratu pomidorowego, śmietanę oraz 1 łyżeczkę mąki.
Na gotujący płyn wrzucamy koncentrat, dokładnie mieszamy. Do śmietany wkładamy 1 łyżeczkę mąki, mieszamy i wlewamy do sosy intensywnie mieszając. Gotowe.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz