ostatnie byłoby chyba najlepsze. Jest to pyszna, lekka potrawa dobra na każdą pogodę.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 50-70 dkg świeżego szpinaku
- 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- olej ze słoika z suszonymi pomidorami
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach.
Szpinak obieramy z twardych części, myjemy i blanszujemy we wrzątku około 2 minut. Następnie odcedzamy, wyciskamy i zostawiamy do osuszenia. Później nożem kroimy na nieco mniejsze części.
Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy na plastry. Pomidory obieramy ze skóry i również kroimy w dość grube plastry. Teraz obsmażamy ziemniaki i pomidory na oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. Uzyskamy dzięki temu niebiański aromat. Ziemniaki powinny być chrypiące.
Na innej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekany czosnek. Następnie dodajemy szpinak i pokrojone w paski suszone pomidory. Smażymy przez chwilę. Dodajemy usmażone ziemniaki i pomidory. Zarówno ziemniaki jak pomidory możemy po smażeniu pokroić na mniejsze kawałki. Całość delikatnie mieszamy.
Podajemy na gorąco.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz