sobota, 31 sierpnia 2013

Smażone ziemniaki ze szpinakiem

Dziś potrawa, której nie potrafię sklasyfikować. Może ją potraktować jak sałatkę, obiad lub może lunch. To
ostatnie byłoby chyba najlepsze. Jest to pyszna, lekka potrawa dobra na każdą pogodę.

Składniki

  1. 1 kg ziemniaków
  2. 50-70 dkg świeżego szpinaku
  3. 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju
  4. 2 pomidory
  5. 2 ząbki czosnku
  6. olej ze słoika z suszonymi pomidorami
  7. sól
  8. pieprz
Przygotowanie

Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach.

Szpinak obieramy z twardych części, myjemy i blanszujemy we wrzątku około 2 minut. Następnie odcedzamy, wyciskamy i zostawiamy do osuszenia. Później nożem kroimy na nieco mniejsze części.





Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy na plastry. Pomidory obieramy ze skóry i również kroimy w dość grube plastry. Teraz obsmażamy ziemniaki i pomidory na oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. Uzyskamy dzięki temu niebiański aromat. Ziemniaki powinny być chrypiące.

Na innej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekany czosnek. Następnie dodajemy szpinak i pokrojone w paski suszone pomidory. Smażymy przez chwilę. Dodajemy usmażone ziemniaki i pomidory. Zarówno ziemniaki jak pomidory możemy po smażeniu pokroić na mniejsze kawałki. Całość delikatnie mieszamy.



Podajemy na gorąco.


SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz