rozgrzewki. Barszcz ten można też podawać na talerzu z uszkami.
Przygotowanie jest niezwykle proste a efekt wspaniały. Doskonale nadaje się na różnego rodzaju przyjęcia, spotkania a nawet jako wyśmienite uzupełnienie grilla.
Składniki
- 2 litry rosołu lub wywaru z kostki
- 60-80 dkg buraków czerwonych
- zakwas buraczany
- sok z cytryny
- 3-4 ząbki czosnku
- cukier
- ziele angielskie
- pieprz czarny
- liść laurowy
- majeranek
- 1 suszony grzybek (opcja)
Przygotowanie
Zasadniczo, gdybyśmy chcieli robić ten barszcz w sposób klasyczny powinniśmy upiec buraki a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli jednak nie mamy na to czasu, możemy użyć buraków świeżych, obranych i pokrojonych w kostkę. Zatem buraki wrzucamy do rosołu, dodajemy czosnek, ziele angielskie, pieprz oraz liść laurowy, ewentualnie 1 suszony grzybek, i gotujemy. Jeśli używamy buraków pieczonych, gotujemy tylko kilka minut. Jeśli świeżych około kilkunastu minut.
Następnie dodajemy majeranek, cukier sok z cytryny oraz zakwas buraczany - ilości dostosowane do naszych upodobań. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy solem i pieprzem stosownie do potrzeb. Zamiast pieprzu można użyć papryczki chilli, ale papryczkę dobrze jest włożyć do zupy na początku gotowania.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz