wtorek, 27 sierpnia 2013

Barszcz czerwony klarowny

Barszcz czerwony klarowny, czyli coś do popicia np. pasztecików lub krokietów, a może po prostu dla
rozgrzewki. Barszcz ten można też podawać na talerzu z uszkami.
Przygotowanie jest niezwykle proste a efekt wspaniały. Doskonale nadaje się na różnego rodzaju przyjęcia, spotkania a nawet jako wyśmienite uzupełnienie grilla.

Składniki

  1. 2 litry rosołu lub wywaru z kostki
  2. 60-80 dkg buraków czerwonych
  3. zakwas buraczany 
  4. sok z cytryny
  5. 3-4 ząbki czosnku
  6. cukier
  7. ziele angielskie
  8. pieprz czarny
  9. liść laurowy
  10. majeranek
  11. 1 suszony grzybek (opcja)
Przygotowanie

Zasadniczo, gdybyśmy chcieli robić ten barszcz w sposób klasyczny powinniśmy upiec buraki a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli jednak nie mamy na to czasu, możemy użyć buraków świeżych, obranych i pokrojonych w kostkę. Zatem buraki wrzucamy do rosołu, dodajemy czosnek, ziele angielskie, pieprz oraz liść laurowy, ewentualnie 1 suszony grzybek,  i gotujemy. Jeśli używamy buraków pieczonych, gotujemy tylko kilka minut. Jeśli świeżych około kilkunastu minut.

Następnie dodajemy majeranek, cukier sok z cytryny oraz zakwas buraczany - ilości dostosowane do naszych upodobań. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy solem i pieprzem stosownie do potrzeb. Zamiast pieprzu można użyć papryczki chilli, ale papryczkę dobrze jest włożyć do zupy na początku gotowania.


SMACZNEGO !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz