a później tylko podgrzać. Dziś kociołek warzywny curry z moją ulubioną dynią.
Zwykle robię to danie z tych warzyw, które mam pod ręką.
Składniki
- 4 ziemniaki
- 1 duży pomidor
- 30 dkg dyni
- 20 dkg fasolki szparagowej
- 20 dkg kalafiora
- 1 papryka ostra
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- trawa cytrynowa (opcja)
- 1 puszka mleczka kokosowego
- przyprawa curry (przyprawę curry można zrobić samodzielnie - któregoś dnia poda przepis)
- 1 szklanka rosołu
- oliwa lub olej
- olej sezamowy (opcja)
- sól
- liście świeżej kolendry (opcja)
Przygotowanie
Do garnka wlewamy oliwę i odrobinę oleju sezamowego, dodajemy cebulę i przez chwilę dusimy na małym ogniu. Po chwili dodajemy posiekany czosnek, imbir oraz papryczkę chilli. Dusimy kilkanaście sekund. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w kostkę dynię.
Po chwili wlewamy rosół i mleczko kokosowe.
Fasolkę szparagową obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze części. Wszystko wrzucamy do garnka. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Dodajemy obrany ze skórki i pokrojony w kostkę pomidor i całość gotujemy około 15-20 minut. Warzywa powinny być miękkie ale nierozgotowane.
W zależności od upodobań dodajemy sól oraz curry do smaku jaki lubimy.
Podajemy na gorąco. Jeśli ktoś lubi świeżą kolendrę, to posypujemy potrawę posiekaną kolendrą.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz