piątek, 23 sierpnia 2013

Warzywny kociołek curry

Danie jednogarnkowe to coś co bardzo lubię, a zwłaszcza wtedy, gdy obiad muszę przygotować wcześniej,
a później tylko podgrzać. Dziś kociołek warzywny curry z moją ulubioną dynią.
Zwykle robię to danie z tych warzyw, które mam pod ręką.

Składniki

  1. 4 ziemniaki
  2. 1 duży pomidor
  3. 30 dkg dyni
  4. 20 dkg fasolki szparagowej
  5. 20 dkg kalafiora
  6. 1 papryka ostra
  7. 1 cebula
  8. 2 ząbki czosnku
  9. kawałek świeżego imbiru
  10. trawa cytrynowa (opcja)
  11. 1 puszka mleczka kokosowego
  12. przyprawa curry (przyprawę curry można zrobić samodzielnie - któregoś dnia poda przepis)
  13. 1 szklanka rosołu
  14. oliwa lub olej
  15. olej sezamowy (opcja)
  16. sól
  17. liście świeżej kolendry (opcja)
Przygotowanie

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek, imbir i papryczkę chilli siekamy. 

Do garnka wlewamy oliwę i odrobinę oleju sezamowego, dodajemy cebulę i przez chwilę dusimy na małym ogniu. Po chwili dodajemy posiekany czosnek, imbir oraz papryczkę chilli. Dusimy kilkanaście sekund. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w kostkę dynię.

Po chwili wlewamy rosół i mleczko kokosowe.








Fasolkę szparagową obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze części. Wszystko wrzucamy do garnka. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Dodajemy obrany ze skórki i pokrojony w kostkę pomidor i całość gotujemy około 15-20 minut. Warzywa powinny być miękkie ale nierozgotowane. 


W zależności od upodobań dodajemy sól oraz curry do smaku jaki lubimy.

Podajemy na gorąco. Jeśli ktoś lubi świeżą kolendrę, to posypujemy potrawę posiekaną kolendrą. 



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz