wtorek, 6 sierpnia 2013

Risotto z warzywami

Obiad z warzywnym risotto w czasie upału, to pomysł doskonały. Stosunkowo łatwy w przygotowaniu, nie
wymagający zbyt dużego wysiłku i .. kobiety to lubią.

Jest to delikatne risotto, oddające naturalne smaki i zapachy warzyw.


Składniki - porcja na 2 osoby

  1. Pół szklanki ryżu - najlepiej użyć ryżu do risotto
  2. 1 cebula
  3. 1 pomidor
  4. 1 puszka kukurydzy
  5. 1/2 cukinii
  6. 1 papryka
  7. 2 gałązki selera naciowego
  8. 1 szklanka rosołu (może być z kostki)
  9. 1 lampka białego wina
  10. papryka w proszku
  11. tymianek
  12. oregano
  13. olej do smażenia
Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni wlewamy olej lub oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę.

Smażymy przez 2-3 minuty na małym ogniu.

Do cebuli dodajemy ryż i mieszamy, aby ryż był całkowicie oblepiony olejem. Smażymy na małym ogniu przez chwilę.
Następnie wlewamy lampkę białego wina i smażymy do całkowitego odparowania wina. Wino sprawi, że nasze risotto będzie królewskie. Alkohol wchłonie i utrwali wszystkie smaki i zapachy.









Wlewamy połowę rosołu i zostawiamy na małym ogniu.

Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, seler naciowy oraz obrany ze skóry i pokrojony w kostkę pomidor.





Dodajemy przyprawy według uznania. Mnie zależało na zachowaniu naturalnych smaków, więc przypraw było bardzo mało.

Dusimy bez przykrywania przez kilka minut. Czas smażenia jest zależna od naszych upodoba. Ja lubię ryż nieco twardy, więc wystarczy około 5 minut.

Podajemy na gorąco. Potrawę możemy posypać startym serem. Ja zwykle używam oscypka.



SMACZNEGO !!!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz