powietrzu, golonka w piwie zawsze wywoła entuzjazm uczestników. Potrawa prosta do zrobienia, aczkolwiek wymagająca czasu.
Składniki
- golonka ilość zależna od potrzeb
- cebula
- piwo
- cukier
- goździki
- majeranek
- tymianek
- ziele angielskie
- kminek
- kolendra
- pieprz
- sól
- olej
Przygotowanie
Pieprz, ziele angielski, goździki oraz kolendrę ucieramy w moździerzu a następnie wrzucamy do miski i dodajemy pozostałe przyprawy oraz sól. Golonkę - lub golonki - myjemy i suszymy, a następnie dokładnie nacieramy przygotowanymi przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Dobrze byłoby, gdyby chociaż 2 godziny golonka poleżała w tych przyprawach.
Do dużego garnka wlewamy odrobinę oliwy i obsmażamy golonkę z każdej strony na dość dużym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i zmniejszamy ogień. Dusimy przez kilka minut.
Piwo wlewamy do osobnego - sporego naczynia i dodajemy około 1 łyżki cukru. Piwo "wybuchnie" i dlatego należy użyć naczynia nieco większego. Warto na początek wziąć około 250 ml piwa. Wymieszane z cukrem piwo wlewamy do garnka z golonką i przykrywamy pokrywką.
Dusimy, w zależności od wielkości golonki od 2.5 do 3,5 godzin. W zależności od potrzeb, w miarę odparowywania, uzupełniamy sos piwem. Piwa nie może być zbyt dużo. Chodzi o to, żeby tłuszcz z golonki, sok z cebuli oraz piwo utworzyły taką lekką galaretę.
Jeśli golonka jest już miękka, wyjmujemy ją i dzielimy na mniejsze kawałki, jednocześnie pozbywając się kości. Ponownie wkładamy do garnka i dusimy przez 5-15 minut.
Podajemy na gorąco. Dobrze smakuje z bagietką i oczywiście piwem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz