poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Golonka w piwie

Niezależnie od tego co położymy na grilla i jak dobre przygotujemy potrawy na wieczorne spotkanie na
powietrzu, golonka w piwie zawsze wywoła entuzjazm uczestników. Potrawa prosta do zrobienia, aczkolwiek wymagająca czasu.

Składniki

  1. golonka ilość zależna od potrzeb
  2. cebula
  3. piwo
  4. cukier
  5. goździki
  6. majeranek
  7. tymianek
  8. ziele angielskie
  9. kminek
  10. kolendra
  11. pieprz
  12. sól
  13. olej
Przygotowanie

Pieprz, ziele angielski, goździki oraz kolendrę ucieramy w moździerzu a następnie wrzucamy do miski i dodajemy pozostałe przyprawy oraz sól. Golonkę - lub golonki - myjemy i suszymy, a następnie dokładnie nacieramy przygotowanymi przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Dobrze byłoby, gdyby chociaż 2 godziny golonka poleżała w tych przyprawach.

Do dużego garnka wlewamy odrobinę oliwy i obsmażamy golonkę z każdej strony na dość dużym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i zmniejszamy ogień. Dusimy przez kilka minut. 

Piwo wlewamy do osobnego - sporego naczynia i dodajemy około 1 łyżki cukru. Piwo "wybuchnie" i dlatego należy użyć naczynia nieco większego. Warto na początek wziąć około 250 ml piwa. Wymieszane z cukrem piwo wlewamy do garnka z golonką i przykrywamy pokrywką.


Dusimy, w zależności od wielkości golonki od 2.5 do 3,5 godzin. W zależności od potrzeb, w miarę odparowywania, uzupełniamy sos piwem. Piwa nie może być zbyt dużo. Chodzi o to, żeby tłuszcz z golonki, sok z cebuli oraz piwo utworzyły taką lekką galaretę. 

Jeśli golonka jest już miękka, wyjmujemy ją i dzielimy na mniejsze kawałki, jednocześnie pozbywając się kości. Ponownie wkładamy do garnka i dusimy przez 5-15 minut. 
Podajemy na gorąco. Dobrze smakuje z bagietką i oczywiście piwem.


SMACZNEGO!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz