Składniki
- Karkówka
- Sos sojowy
- Miód
- Sok z 1/2 cytryny
- Kilka ząbków czosnku
- Majeranek
- Tymianek
- Kolendra
- Ziele angielskie
- Szałwia
- Pieprz
- Goździk
- Ziarno jałowca
- Olej
Przygotowanie
Karkówkę moczymy w wodzie. W międzyczasie przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy sok z cytryny, olej, 1-2 łyżki miodu, sos sojowy (jeśli nie używamy sosu sojowego, musimy użyć sól). Przyprawy twarde (pieprz, ziele angielskie, itd.) ucieramy w moździerzu i dodajemy do miski. Również pozostałe zioła wkładamy do miski. Siekami czosnek, wkładamy do miski i wszystko dokładnie mieszamy.
Wysuszoną karkówkę, wkładamy do miski z marynatą i dokładnie obtaczamy w marynacie.
Odstawiamy na kilka lub kilkanaście godzin. Dobrze jest przygotować wszystko wieczorem i zostawić na noc. Miskę możemy przykryć pokrywką, ale całości nie wkładamy do lodówki.
Następnie, dość mocno, obwiązujemy mięso sznurkiem lub mocną nitką i obsmażamy ze wszystkich stron na patelni na średnim ogniu. Ogień nie może być zbyt silny, bo w marynacie był miód i jeśli się przypali będzie gorzki.
Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego z przykrywkę i pieczemy w temperaturze około 180 stopni.
Czas pieczenia jest zależny od wielkości karkówki. Można przyjąć, że potrzeba 1 godziny na 1 kg mięsa. Ja zwykle do tego czasu dodaję 10 minut.
Po upieczeniu, wyjmujemy mięso z piekarnika i zostawiamy na około 10 minut.
SMACZNEGO!
On upiekł pyszną karkówkę!
OdpowiedzUsuńSmakuję...