Składniki
- 2 litry wody
- ziemniaki - ilość zależna od upodobań. Zwykle jakieś 2 ziemniaki na 1 osobę
- kilka pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 wędzone udko kurczaka
- 4 jajka
- 20-30 ml żuru w butelce
- 1 śmietana lub jogurt
- sól
- pieprz
- ziele angielski
- liść laurowy
- 1 łyżeczka cukru
- majeranek
- tymianek
- olej
Przygotowanie
W garnku, w którym będziemy gotowali zupę podgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Smażymy przez kilka minut na dość silnym ogniu.
Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy posiekaną cebulę a po chwili, posiekany czosnek.
Obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki ziemniaki. Dodajemy do garnka i smażymy przez chwilę.
Całość zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut. Dodajemy ziele angielski, liść laurowy. Po upływie tego czasu dodajemy do zupy pokrojone w kostkę mięso z wędzonego kurczaka. Gotujemy dalsze 10 minut.
W międzyczasie gotujemy na twardo jajka.
Gdy ziemniaki są miękkie, dodajemy żur. Ilość zależna od upodobań. Żur może być kwaśny i dlatego należy dodawać go mniejszymi porcjami i próbować, czy na smakuje. Dodajemy pozostałe zioła oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ugotowane jajka kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
Zdejmujemy zupę z ognia i jeśli używamy śmietanę musimy najpierw ją zahartować (dodać trochę gorącej zupy do śmietany i wymieszać), a następnie połączyć z zupą.
Jeśli wolimy jogurt, lepiej dodać porcję jogurtu bezpośrednio na talerze.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz