czwartek, 22 sierpnia 2013

Zalewajka full wypas

Dziś moja ulubiona zalewajka. Jestem całkowicie uzależniony od tej zupy. Tym razem "na bogato" z mięsem (wędzony kurczak) i pieczarkami.

Składniki

  1. 2 litry wody
  2. ziemniaki - ilość zależna od upodobań. Zwykle jakieś 2 ziemniaki na 1 osobę
  3. kilka pieczarek
  4. 1 cebula
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 1 wędzone udko kurczaka
  7. 4 jajka
  8. 20-30 ml żuru w butelce
  9. 1 śmietana lub jogurt
  10. sól
  11. pieprz
  12. ziele angielski
  13. liść laurowy 
  14. 1 łyżeczka cukru
  15. majeranek
  16. tymianek
  17. olej
Przygotowanie

W garnku, w którym będziemy gotowali zupę podgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Smażymy przez kilka minut na dość silnym ogniu.


Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy posiekaną cebulę a po chwili, posiekany czosnek. 
Obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki ziemniaki. Dodajemy do garnka i smażymy przez chwilę. 
Całość zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut. Dodajemy ziele angielski, liść laurowy.  Po upływie tego czasu dodajemy do zupy pokrojone w kostkę mięso z wędzonego kurczaka. Gotujemy dalsze 10 minut.


W międzyczasie gotujemy na twardo jajka.

Gdy ziemniaki są miękkie, dodajemy żur. Ilość zależna od upodobań. Żur może być kwaśny i dlatego należy dodawać go mniejszymi porcjami i próbować, czy na smakuje. Dodajemy pozostałe zioła oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Ugotowane jajka kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.


Zdejmujemy zupę z ognia i jeśli używamy śmietanę musimy najpierw ją zahartować (dodać trochę gorącej zupy do śmietany i wymieszać), a następnie połączyć z zupą.

Jeśli wolimy jogurt, lepiej dodać porcję jogurtu bezpośrednio na talerze.


SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz