piątek, 2 sierpnia 2013

Pieczone żeberka

Dziś zapraszam na żeberka pieczone z sosem barbecue, a może lepiej powiedzieć, moją wariacją tego sosu.

Oczywiście jest to potrawa wymagająca poświęcenia kilku godzin, ale od czasu do czasu, zdecydowanie warto.

Składniki mięso

  1. żeberka - ilość zależna od potrzeb
  2. sól
  3. pieprz
  4. olej do smażenia
Sos
  1. 4 duże pomidory lub puszka pomidorów pelati
  2. 1 duża cebula
  3. 2 ząbki czosnku
  4. papryka ostra
  5. 2 łodygi selera naciowego
  6. sól
  7. pieprz
  8. 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  9. 1 łyżeczka musztardy
  10. sos Worcestershire - kilka kropel
  11. kminek
  12. tymianek
  13. oregano
  14. odrobina cukru
  15. ewentualnie sok z cytryny lub odrobina octu
Przygotowanie

Na początku myjemy mięso, następnie suszymy, solimy oraz pieprzymy. Odstawiamy na 2 godziny.


Po upływie tego czasu, smażymy na silnym ogniu z każdej strony. Następnie przekładamy do naczynia  żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na 45 minut.


Teraz mamy czas na zrobienie sosu. 
Po pierwsze gotujemy wodę i parzymy przez chwilę pomidory. Następnie zalewamy zimną wodą i zostawiamy do późniejszego użycia.

Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę.




 




Dodajemy posiekany czosnek i smażymy na małym ogniu przez kilkanaście sekund.

Paprykę ostrą kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy na patelnię.


Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę a następnie wrzucamy na patelnię.

Łodygi selera naciowego obieramy, kroimy i dodajemy do pozostałych składników na patelni. Ja do obierania używam nożyka z ząbkami.


Dodajemy pozostałe składniki - przyprawy według własnych upodobań, i smażymy przez kilka minut.

Następnie całość zdejmujemy z ognia i miksujemy.



Po upływie 45 minut, wyjmujemy żeberka z pieca, przykrywamy je sosem i ponownie wkładamy na pieca na 1,5 godziny.

Pozostały sos zostawiamy do późniejszego użycia.


Po zakończeniu pieczenia, wyjmujemy z pieca i zostawiamy na kilka minut i rozpoczynamy ucztę :)

Mięso podajemy z pozostałym sosem.




SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz