Oczywiście jest to potrawa wymagająca poświęcenia kilku godzin, ale od czasu do czasu, zdecydowanie warto.
Składniki mięso
- żeberka - ilość zależna od potrzeb
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sos
- 4 duże pomidory lub puszka pomidorów pelati
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryka ostra
- 2 łodygi selera naciowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy
- sos Worcestershire - kilka kropel
- kminek
- tymianek
- oregano
- odrobina cukru
- ewentualnie sok z cytryny lub odrobina octu
Na początku myjemy mięso, następnie suszymy, solimy oraz pieprzymy. Odstawiamy na 2 godziny.
Po upływie tego czasu, smażymy na silnym ogniu z każdej strony. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na 45 minut.
Teraz mamy czas na zrobienie sosu.
Po pierwsze gotujemy wodę i parzymy przez chwilę pomidory. Następnie zalewamy zimną wodą i zostawiamy do późniejszego użycia.
Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę.
Dodajemy posiekany czosnek i smażymy na małym ogniu przez kilkanaście sekund.
Paprykę ostrą kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy na patelnię.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę a następnie wrzucamy na patelnię.
Łodygi selera naciowego obieramy, kroimy i dodajemy do pozostałych składników na patelni. Ja do obierania używam nożyka z ząbkami.
Dodajemy pozostałe składniki - przyprawy według własnych upodobań, i smażymy przez kilka minut.
Następnie całość zdejmujemy z ognia i miksujemy.
Po upływie 45 minut, wyjmujemy żeberka z pieca, przykrywamy je sosem i ponownie wkładamy na pieca na 1,5 godziny.
Pozostały sos zostawiamy do późniejszego użycia.
Po zakończeniu pieczenia, wyjmujemy z pieca i zostawiamy na kilka minut i rozpoczynamy ucztę :)
Mięso podajemy z pozostałym sosem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz