czwartek, 29 sierpnia 2013

Spaghetti z sosem z dyni

Lekki i proste danie z dyni i makaronu. Przygotowanie wymaga wprawdzie nieco więcej czasu niż przeciętnego dania, ale nie jest jakoś specjalnie kłopotliwe.

Składniki

  1. Dynia - około 60-70 dkg
  2. 1 duży pomidor
  3. 1 cebula
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 1 papryka ostra
  6. 1 papryka słodka
  7. 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  8. 1/2 szklanki rosołu
  9. sól
  10. majeranek
  11. oliwa
  12. stary zółty ser
Przygotowanie

Połowę dyni wstawiamy do piekarnia (temperatura 180 stopni) na jakieś 40 minut. Upieczoną dynię rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.








Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy posiekany czosnek, posiekaną ostrą paprykę. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę surową dynię, paprykę oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy puree z dynia i wlewamy rosół. 










W międzyczasie gotujemy spaghetti al dente.
Dodajemy majeranek i sól do smaku. Dusimy przez 10-15 minut. Następnie zdejmujemy potrawę z ognia, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. 


Makaron polewamy sosem. Możemy posypać utartym żółtym serem.


SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz