Składniki
- Dynia - około 60-70 dkg
- 1 duży pomidor
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka ostra
- 1 papryka słodka
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki rosołu
- sól
- majeranek
- oliwa
- stary zółty ser
Przygotowanie
Połowę dyni wstawiamy do piekarnia (temperatura 180 stopni) na jakieś 40 minut. Upieczoną dynię rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy posiekany czosnek, posiekaną ostrą paprykę. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę surową dynię, paprykę oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy puree z dynia i wlewamy rosół.
W międzyczasie gotujemy spaghetti al dente.
Dodajemy majeranek i sól do smaku. Dusimy przez 10-15 minut. Następnie zdejmujemy potrawę z ognia, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
Makaron polewamy sosem. Możemy posypać utartym żółtym serem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz