środa, 28 sierpnia 2013

Ryba ze szpinakiem i ryżem

Ryba są smaczne i zdrowe, zatem dziś łatwa do zrobienia potrawa z ryby i szpinaku z dodatkiem ryżu.
Podaję przepis na uproszczoną wersję tego dania, którą można przygotować w 30 minut.

Składniki

  1. Twarda ryba (dorsz, łosoś) - ilość dostosowana do ilości osób
  2. Ryż - w zależności od ilości osób - około 1 szklanki ryżu na 4 osoby
  3. Szpinak 
  4. Sok z cytryny
  5. 1-2 ząbki czosnku
  6. Sól
  7. Pieprz
  8. Oliwa do smażenia
Przygotowanie

Rybę myjemy, suszymy, skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy do późniejszego użycia.
Gotujemy ryż.
Szpinak myjemy i suszymy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekany czosnek. Po chwili - około 30-60 sekund - wkładamy wysuszony szpinak i dusimy przez kilka minut. 
W międzyczasie kroimy rybę na kawałki.

Pokrojoną rybę dodajemy do szpinaku, mieszamy i dusimy około 5 minut. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Gdy ryba jest miękka, dodajemy ugotowany ryż i mieszamy. 

Podajemy na gorąco. Potrawę można posypać startym żółtym serem. 


SMACZNEGO!


1 komentarz:

  1. super trochę zmian wprowadziłam jedna porcja z makaronem druga z ryżem i do jednej dodałam podsmażonych i uduszonych wcześniej pieczarek, i zamiast oliwy dałam masło.ale pycha.

    OdpowiedzUsuń