Podaję przepis na uproszczoną wersję tego dania, którą można przygotować w 30 minut.
Składniki
- Twarda ryba (dorsz, łosoś) - ilość dostosowana do ilości osób
- Ryż - w zależności od ilości osób - około 1 szklanki ryżu na 4 osoby
- Szpinak
- Sok z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- Oliwa do smażenia
Przygotowanie
Rybę myjemy, suszymy, skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy do późniejszego użycia.
Gotujemy ryż.
Szpinak myjemy i suszymy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekany czosnek. Po chwili - około 30-60 sekund - wkładamy wysuszony szpinak i dusimy przez kilka minut.
W międzyczasie kroimy rybę na kawałki.
Pokrojoną rybę dodajemy do szpinaku, mieszamy i dusimy około 5 minut. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Gdy ryba jest miękka, dodajemy ugotowany ryż i mieszamy.
Podajemy na gorąco. Potrawę można posypać startym żółtym serem.
SMACZNEGO!
super trochę zmian wprowadziłam jedna porcja z makaronem druga z ryżem i do jednej dodałam podsmażonych i uduszonych wcześniej pieczarek, i zamiast oliwy dałam masło.ale pycha.
OdpowiedzUsuń