czwartek, 1 sierpnia 2013

Ryżówka

Dziś na specjalne życzenie moje córki, najprostsza zupa na świecie -  ryżówka.


Składniki

  1. 2 litry rosołu - może być z kostki
  2. 1/2 szklanki ryżu
  3. 2 marchewki
  4. 1 pietruszka
  5. 30 dkg serc drobiowych
  6. koperek
  7. sól
  8. pieprz
Przygotowanie

Serca drobiowe myjemy i kroimy na mniejsze kawałki i ponownie myjemy.

Wrzucamy do rosołu i gotujemy około 20 minut.
W międzyczasie obieramy marchewkę oraz pietruszkę, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pół szklanki ryżu wrzucamy do garnka z rosołem i gotujemy około 10 minut.
Po upływie tego czasu, wrzucamy starte na tarce warzywa i gotujemy następne 10 minut.
Koperek myjemy i siekamy i wrzucamy do zupy.
Wyłączamy gaz i natychmiast podajemy.
Dodajemy pieprz do smaku.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz