środa, 21 sierpnia 2013

Pieczarkowe risotto

Jakoś kiepsko z grzybami, trzeba więc korzystać z pieczarek. Nota bene bardzo lubię pieczarki i chętnie je
wykorzystuję w kuchni. Dlatego też, dziś proponuję risotto z pieczarkami i śmietaną oczywiście z dodatkiem mojego ulubionego oscypka.

Składniki


  1. 30-40 dkg pieczarek
  2. 2 cebule
  3. 3-4 łyżki śmietany do gotowania - zwykle używam śmietany 18%
  4. 1 lampka białego półwytrawnego wina
  5. 1 szklanka ryżu do risotto
  6. 1 szklanka rosołu lub wody
  7. zielona pietruszka 
  8. 1 oscypek
  9. tymianek
  10. sól
  11. pieprz
  12. oliwa do smażenia
Przygotowanie

Zaczynamy od grzybów. Pieczarki obieramy i kroimy na dość duże kawałki, następnie smażymy na oliwie na dość silnym ogniu. 1 cebulę siekamy i wrzucamy do grzybów. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 2-3 minuty. Dodajemy sól, pieprz oraz tymianek, mieszamy. Po chwili dodajemy -3-4 łyżki śmietany i dusimy jeszcze przez kilkanaście sekund. Odstawiamy do późniejszego użycia.








Siekamy drugą cebulę i podsmażamy na małym ogniu, na patelni z olejem. Po chwili dodajemy szklankę suchego ryżu. Mieszamy tak, aby każde ziarenko ryżu było pokryte oliwą.


Po chwili wlewamy 1 lampkę wina i delikatnie mieszamy. Dusimy nie przykrywając.


Gdy wino wyparuje, wlewamy pół szklanki rosołu. Dusimy przez około 5 minut, a następnie dodajemy przygotowany wcześniej sos grzybowy. Dokładnie mieszamy i dusimy przez kolejne 4-5 minut.

W razie konieczności dodajemy pozostały rosół. Risotto powinno być wilgotne. Ja lubię ryż lekko twardy.

Zdejmujemy z ognia i nakładamy na talerze. 

Posypujemy startym, żółtym serem oraz posiekaną zieloną pietruszką.


Oczywiście potrawę najlepiej popijać białym winem.


SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz