wykorzystuję w kuchni. Dlatego też, dziś proponuję risotto z pieczarkami i śmietaną oczywiście z dodatkiem mojego ulubionego oscypka.
Składniki
- 30-40 dkg pieczarek
- 2 cebule
- 3-4 łyżki śmietany do gotowania - zwykle używam śmietany 18%
- 1 lampka białego półwytrawnego wina
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 1 szklanka rosołu lub wody
- zielona pietruszka
- 1 oscypek
- tymianek
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie
Zaczynamy od grzybów. Pieczarki obieramy i kroimy na dość duże kawałki, następnie smażymy na oliwie na dość silnym ogniu. 1 cebulę siekamy i wrzucamy do grzybów. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 2-3 minuty. Dodajemy sól, pieprz oraz tymianek, mieszamy. Po chwili dodajemy -3-4 łyżki śmietany i dusimy jeszcze przez kilkanaście sekund. Odstawiamy do późniejszego użycia.
Siekamy drugą cebulę i podsmażamy na małym ogniu, na patelni z olejem. Po chwili dodajemy szklankę suchego ryżu. Mieszamy tak, aby każde ziarenko ryżu było pokryte oliwą.
Po chwili wlewamy 1 lampkę wina i delikatnie mieszamy. Dusimy nie przykrywając.
Gdy wino wyparuje, wlewamy pół szklanki rosołu. Dusimy przez około 5 minut, a następnie dodajemy przygotowany wcześniej sos grzybowy. Dokładnie mieszamy i dusimy przez kolejne 4-5 minut.
W razie konieczności dodajemy pozostały rosół. Risotto powinno być wilgotne. Ja lubię ryż lekko twardy.
Zdejmujemy z ognia i nakładamy na talerze.
Posypujemy startym, żółtym serem oraz posiekaną zieloną pietruszką.
Oczywiście potrawę najlepiej popijać białym winem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz