makaron ze szpinakiem i kawałkami piersi z kurczaka.
Składniki na 2 osoby
- 1 pierś z kurczaka lub odpowiednia ilość piersi z indyka
- 2 kilka suszonych pomidorów w oliwie
- makaron penne
- szpinak - około 80 dkg
- papryka ostra
- 1 ząbek czosnku
- kilka pomidorków koktajlowych
- starty żółty ser - ja użyłem oscypek
- sól
- olej do smażenia - ja użyłem oliwy, w której były pomidory
Przygotowanie
Mięso myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki - wielkość według upodobań. Możemy delikatnie posolić. Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy pokrojone mięso. Smażymy przez kilka minut. Ja użyłem mięsa z indyka, a zatem smażyłem nieco dłużej.
W międzyczasie kroimy pomidory suszone w paski i dodajemy na patelnię. Następnie kroimy paprykę ostrą. Można użyć tylko kawałek papryczki, żeby potrawa nie była zbyt ostra. Dodajemy do mięsa i smażymy przez chwilę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją.
Starannie myjemy i suszymy szpinak. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekany czosnek a po chwili dodajemy szpinak. Jeśli mamy młody szpinak, wrzucamy w całości w przeciwny razie usuwamy twarde łodygi.
Szpinak z delikatnie solimy i dusimy przez chwilę, dopóki nie zmięknie. Następnie przekładamy na durszlak, żeby pozbyć się nadmiaru płynu.
Kiedy makaron i szpinak są gotowe, wstawiamy na ogień patelnie z mięsem, dodajemy odcedzony makaron i smażymy przez kilka sekund. Następnie dodajemy szpinak, mieszamy i trzymamy na ogniu przez chwilę.
Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na ćwiartki a następnie wrzucamy do potrawy. Zdejmujemy z ognia i podajemy. Na talerzach, potrawę posypujemy startym żółtym serem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz